GGD informeert:
Vaccinatie tegen Meningokokken A, C, W en Y.
Meer info, ook over de vaccins, staat op de RIVM site https://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/vaccinaties_op_maat/Meningokokken_ACWY_vaccinatie
Er is gekozen voor een terughoudend verwijsbeleid.
o In contacten met (ouders van) jongeren van 14-18 jaar die nu nog niet opgeroepen worden (maar wel in 2019), wordt aangeven dat er een “zeer kleine kans” is om besmet te raken.
Daarom is er geen reden om op korte termijn deze vaccinatie (vervroegd) te halen.
Jongeren tussen 14 en 18 kunnen wachten op de oproepbrief van de GGD. Voor vragen over een ontvangen persoonlijke uitnodiging, kan men terecht bij het CJG Den Haag of CJG Zuid-Holland West.
o Het vaccineren van kinderen van 14 maanden en oudere tieners (14-18 jaar) is de beste manier om de verspreiding van meningokokken in Nederland te beperken. Daarom is er nu onvoldoende aanleiding om alle kinderen te vaccineren.
o Wie zijn/haar kind buiten de genoemde geboortejaren en buiten het oproepschema tóch wil laten vaccineren, kan dat tegen betaling laten doen. Er kan verwezen worden naar de GGD Haaglanden; meer informatie op de website https://www.ggdhaaglanden.nl/artikel/-vaccinatie-tegen-meningokokkenziekte-type-a-c-w-en-y.htm. Als huisartsen zelf een dergelijke vaccinatie willen doen, staat hen dat vrij.
Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen.
Zwangere vrouwen in de huisartsenpraktijk kunnen worden gewezen op het belang van een kinkhoestvaccinatie in het derde trimester van iedere zwangerschap om daarmee de pasgeborene te beschermen tot ze zelf voldoende bescherming hebben opgebouwd middels vaccinaties binnen het rijks vaccinatie programma.
o De kinkhoestvaccinatie wordt bij voorkeur gegeven tussen 28 en 32 weken. De beste periode is van 28 tot 32 weken, omdat dan de meeste antistoffen via de placenta aan het ongeboren kind doorgegeven worden. Zo zullen ook een deel van de vroeg geboren baby’s er voordeel van hebben, maar vaccineren kan nog tot 38 weken.
o Zwangere vrouwen die bij de huisarts of de GGD om de vaccinatie tegen kinkhoest vragen, zullen vooralsnog zelf de kosten moeten betalen. In 2019 (exacte datum van invoering nog onbekend), wordt deze vaccinatie bij de jeugdgezondheidszorg kosteloos aan zwangere vrouwen aangeboden als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.
o U kunt vrouwen met vragen verwijzen naar een uitgebreide vraag-en antwoordenlijst op de website van het RIVM https://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/vaccinaties_op_maat/Kinkhoestvaccinatie_voor_zwangere_vrouwen, of naar de GGD (070-3537240, optie 2)
o Zwangere vrouwen kunnen ook bij de GGD gevaccineerd worden en telefonisch een afspraak maken (070-3537240, optie 1).
o Meer informatie over deze vaccinatie vindt u op de website van het RIVM (https://lci.rivm.nl/richtlijnen/kinkhoestvaccinatie-zwangere-vrouwen)
Meningococcenziekte en nieuwe vaccinaties
De publiciteit over meningokokkenziekte leidt momenteel tot telefoontjes van verontruste ouders aan het adres van huisartsen, GGD’en en JGZ-organisaties. Daarom bieden wij u graag een handzaam overzicht van de feiten.
Sinds oktober 2015 is er een stijging van het aantal patiënten met meningokokkenziekte serogroep W. Van oktober 2015 tot en met april 2018 werden er 185 patiënten met meningokokkenziekte serogroep W gerapporteerd. De ziekte komt het meest voor bij kinderen jonger dan 5 jaar, adolescenten, jongvolwassenen en mensen van 65 jaar of ouder. Sinds oktober 2015 zijn er 28 patiënten overleden aan meningokokkenziekte serogroep W.
Vanaf 1 mei worden alle kinderen van 14 maanden binnen het rijksvaccinatieprogramma (RVP) gevaccineerd tegen de serotypen A,C,W en Y in plaats van de oude vaccinatie tegen serotype C. Tieners die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden krijgen na de zomer een vaccinatie tegen meningokokken ACWY aangeboden.
De reden dat tieners van 14 jaar een vaccinatie aangeboden krijgen is tweeledig. Zij vormen een van de groepen met een hogere kans op ziekte, maar belangrijker nog, zij spelen een rol bij de verspreiding van de bacterie. Zij bewegen zich in verschillende sociale groepen (school, sportclub, gezin) en kunnen zo makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden. Door hen te vaccineren, beschermen we indirect de hele bevolking, omdat zij de bacterie niet kunnen verspreiden als zij gevaccineerd zijn. Het duurt wel een paar jaar voordat dit effect heeft. In 2019 krijgen tieners die dan 14 jaar worden een uitnodiging voor een vaccinatie.
We willen benadrukken dat de kans om ziek te worden heel gering is. Als ouders hun kind toch nu graag willen laten vaccineren, kunnen ze dit met u bespreken. Het staat u vrij het vaccin aan te bieden. Een alternatief is het reizigersspreekuur van de GGD of een vaccinatiecentrum. De vaccinatie (buiten het RVP om) is echter op eigen kosten.
Voor verdere vragen over dit onderwerp kunt u bellen naar het algemene nummer van de GGD, afdeling infectieziektebestrijding, en worden via een andere keuze in het menu doorgeleid.
Voor informatie kunt u ook terecht op deze site.
———————————–
Mocht u gevaccineerd willen worden buiten het Rijks Vaccinatie Programma om:
- Maak dan een afspraak op het spreekuur.
- Het meningokokken vaccin kost 57,60EUR.
- Daar komen de kosten bovenop voor het recept en het zetten van de injectie (ongeveer 28EUR).
- Deze kosten gaan niet via uw zorgverzekering.
Het vaccin is niet standaard bij de apotheek op voorraad.
De apotheker vraagt U van tevoren te betalen. Daarna wordt het vaccin voor u besteld.
Informatie over meningokokken W.
Naam vaccin: Nimenrix
Beschermt tegen: types ACWY
Hetzelfde vaccin wordt in het RVP gebruikt.
Dosering: eenmalig 1 dosis, beschermt minimaal 5 jaar.