NONI
In principe kan iedereen zich inschrijven bij een huisarts. Dan kun je terecht voor medische zorg en krijg je een eigen (electronisch) medisch dossier.
Als je niet verzekerd bent, of als je een verzekering in het buitenland hebt, is het belangrijk dat je het volgende weet:
In deze gevallen, word je ingeschreven als NONI (Niet Op Naam Ingeschreven).
Dit heeft te maken met de afhandeling van de betalingen voor de gegeven zorg.
Een NONI krijgt alleen een rekening (nota) als er medisch zorg gegeven is. In onze praktijk kan de nota direct worden betaald per PIN of worden overmaken naar de praktijkrekening. Wij hanteren de tarieven voor passantenzorg.
Wat houdt het passantentarief in?
Gaat je naar een andere huisarts dan waar je staat ingeschreven, bijvoorbeeld omdat je niet in je eigen woonplaats bent? Dan is dit vaak alleen mogelijk als er sprake is van niet-regelmatige en acute zorg.
De huisarts of de assistente beoordeelt of er sprake is van niet-regelmatige en acute zorg. Als daar sprake van is, mag de zorg niet worden geweigerd. Als daar geen sprake van is, kan het zijn dat je geweigerd wordt en het advies krijgt om een afspraak bij je eigen huisarts te maken.
Behandelt de huisarts je wel? Dan mag deze een passantentarief in rekening brengen. Deze rekening moet je vaak direct betalen. Je kunt de rekening doorsturen naar jouw zorgverzekeraar. Vraag bij jouw zorgverzekeraar na aan welke voorwaarden je moet voldoen om een vergoeding te krijgen.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de maximumtarieven vastgelegd die de huisarts mag rekenen voor het behandelen van passanten.